Većina vlasnika mačaka shvaća da je visokokvalitetna prehrana jedan od najboljih načina da bi mačka živjela dug i zdrav život. Međutim, pronalaženje najbolje hrane za Vašu mačku može biti zbunjujuće. Izbor hrane izgleda beskonačnan, i nema nedostatka kontroverzi i neslaganja kada je u pitanju rasprava o tome kako je najbolje hraniti mačke. Naučite na što treba paziti može Vam pomoći da odaberete najbolju hranu za svoju mačku.

Započnite gledanjem naziva hrane za kućne ljubimce. Po pravilu bi trebalo biti da ako se reklamira da hrana sadrži jedan sastojak, ona mora sadržavati najmanje 95% tog sastojka, ne uključujući dodanu vodu. Isto tako, ako se oglašava kombinacija sastojaka, ta kombinacija mora sadržavati najmanje 95% hrane. Na primjer, ako se za hranu tvrdi da se sastoji samo od govedine, govedina mora činiti 95% hrane. Ako stoji da su puretina i govedina, onda hrana mora sadržavati 95% puretine i govedine u kombinaciji. Hrana s opisnim izrazima (kao što su večera, predjelo, itd.) u svojim nazivima mora sadržavati najmanje 25% imenovanog sastojka. Ako u nazivu piše “sa” nečim (npr “sa tunom”), potrebno je samo 3% imenovanog sastojka. Proizvodi koji oglašavaju specifične „okuse“ (poput „pilećeg okusa“ ili „goveđeg okusa“) moraju sadržavati samo prepoznatljivu količinu tog sastojka.

Zatim pogledajte popis sastojaka. Imajte na umu da su sastojci navedeni po težini. Sastojci koji sadrže velike količine vlage (poput govedine, peradi, piletine ili ribe) vjerovatno će biti na vrhu popisa zbog sadržaja vlage. Sastojci nadalje na popisu mogu ponuditi još više ključnih hranjivih sastojaka, poput bjelančevina, ali mogu težiti manje, jer je voda već uklonjena za suhu hranu za kućne ljubimce. Sva mačja hrana trebala bi imati neki izvor životinjskih bjelančevina i masti. Mačke su mesožderi, i potrebno je da im se u prehrani nalaze hranjive tvari poput taurina i arahidonske kiseline. Te su hranjive tvari prisutne samo u životinjskim izvorima. Ne nalaze se u biljnim izvorima. Životinjski izvor može biti u obliku govedine, peradi, piletine, puretine, ribe ili drugog mesa. Ili može biti u obliku nusproizvoda.

Neke od kontroverzi oko hrane za kućne ljubimce uključuju upotrebu žitarica i glutena. Žitarice se koriste u mnogim namirnicama za kućne ljubimce i pružaju izvrstan izvor ugljikohidrata. Mačke mogu lako probaviti te ugljikohidrate i koristiti ih kao izvor energije. Međutim, neki radije izbjegavaju žitarice u hrani svoje mačke. Zapravo, neki stručnjaci za mačke vjeruju da je prehrana koja sadrži visok udio bjelančevina i malo ugljikohidrata zdravija za mačke, mada je to kontroverzna tema i svi se u tome ne slažu. Važno je da vlasnici mačaka zapamte da dijeta bez žitarica nije nužno dijeta s malo ugljikohidrata. U mnogim su slučajevima žitarice jednostavno zamijenjene drugim izvorom ugljikohidrata, poput krumpira. Ako želite hranu s malo ugljikohidrata, obratite na to pozornost.

Nusproizvodi su proglašeni nepoželjnima od strane raznih izvora. Zapravo je činjenica da nusproizvodi uključuju visoko probavljive i hranjive organe, poput jetre i pluća, a sastojci hrane za kućne ljubimce označeni kao nusproizvodi NE uključuju stvari poput kose, rogova ili kopita, kao što bi Vas neki reklamni trikovi htjeli uvjeriti. Zabluda je da su nusproizvodi „nepodobni“ za ljudsku prehranu, iako je istina da su oni manje popularni sastojci za ljudsku hranu u većini zapadnih kultura. Većina mesa koje jedemo potječe iz koštanih mišića, a ne od mesa iznutrica i drugih vrsta nusproizvoda. Tim rečeno, nisu svi nusproizvodi stvoreni jednako. Neki nusproizvodi vrlo su hranjivi; neki su skoro bezvrijedni. Ugledne proizvođači hrane za mačke odabiru kvalitetne nusproizvode koje će uključiti u svoju hranu. Odabir proizvođača hrane za kućne ljubimce kojem možete vjerovati važan je kada je u pitanju hrana za kućne ljubimce koja sadrži nusproizvode.

Mokra (konzervirana) hrana nasuprot suhoj još je jedna kontroverzna tema kada je u pitanju hranjenje mačaka. Neki stručnjaci za mačke vjeruju da je mokra hrana zdravija od suhe hrane. Drugi tvrde da su za mačke dobre obje vrste hrane, a vlasnik kućnih ljubimaca trebao bi biti u mogućnosti odabrati ono što je najpovoljnije. Mokra hrana nudi prednost veće razine vlažnosti, što može biti važno za mačke koje ne piju vodu toliko često. Međutim, pojilice, slavine na kapanje i drugi uređaji koji potiču mačke da piju često, mogu prevladati taj nedostatak.

Važan je odabir hrane koja je uravnotežena kako bi odgovarala životnoj fazi vaše mačke. Radi se prvenstveno o količini kalorija. Mačići zahtijevaju više kalorija dnevno, dok starije mačke trebaju manje. Dakle, odaberite hranu svoje mačke u skladu s tim.

Sadržaj vlage može značajno narušiti usporedbu mokre i suhe hrane. Usporedba analitičkog sastava suhe hrane s analitičkim sastavom mokre hrane, bez uzimanja u obzir vlažnosti pomalo je poput uspoređivanja jabuka i naranči. Važno je zapamtiti da, iako analitički sastav iznosi mjeru različitih kategorija hranjivih sastojaka, ona ne daje nikakve podatke koji se odnose na kvalitetu sastojaka u hrani, njihovu probavljivost ili ukupnu kvalitetu hrane.