Prije nego što svoju novu mačku ili mačića dovedete kući, postoji niz stvari koje trebate nabaviti ili kupiti, tako da se Vaša mačka osjeća kao član obitelji, a ne kao posjetitelj. Učinite to nekoliko dana unaprijed kako biste se oslobodili stresa na “veliki dan”. U uzbuđenju dovođenja svoje mačke kući, ne želite iznenada u večernjim satima otkriti da ste zaboravili kupiti mačju hranu. Evo minimalnih osnovnih stvari koje će Vaša mačka trebati.

 

1. Hrana

Ako možete razgovarati s osobom kod koje je mačka prethodno bila, vjerojatno je najbolje da svom novom ljubimcu date hranu na koju je navikla. Evo nekoliko savjeta kako odrediti čime ćete hraniti svog ljubimca:

Što kupiti za mačiće

Mačići trebaju više masti i bjelančevina nego odrasle mačke. Stoga tražite hranu na kojoj piše “potpuna i uravnotežena prehrana”. Postoji i hrana posebno formulirana za mačiće. Ona se može prepoznati i po izrazima “visoko probavljiva, bogata hranjivim tvarima i jedinstveno dizajnirana da zadovolji prehrambene potrebe mačića”. Mačići stariji od osam tjedana dosta dobro podnose suhu hranu, iako je mokra hrana bolja za njih.

Što kupiti za odrasle mačke

Mokra hrana je bolja za mačke, ali one mogu biti naviknute i samo na suhu hranu. Odrasle mačke imaju velike koristi od suhe hrane, a prihvatljive su sve premium marke.

2. Zdjelice za hranu i vodu

Iako se Vaša nova mačka može hraniti iz bilo koje keramičke (bezolovne) zdjelice ili iz onih od nehrđajućeg čelika koje imate u svojoj kuhinji, možda ćete se osjećati bolje kad joj nabavite svoju zdjelicu. Ne preporučuje se korištenje plastičnih posuda za mačke, jer neke mačke dobiju osip od plastike. Također, ogrebotine na plastici mogu biti staništa za bakterije (pa to može biti i uzrok osipa).

3. Igračke

Sve se mačke vole igrati, a povezivanje s Vašom mačkom početi će igrom s njom i njezinim igračkama. Štap s mišem je veliki favorit za interaktivnu igru, kao i igračke-miševi s mačjom metvicom. Mačje kućice, penjalice i grebalice mogu biti od običnih kartonskih pa do velikih “dvoraca”.

4. Kozmetički pribor

Vrijeme njegovanja lijepo je vrijeme za povezivanje s mačkom ili novim mačićem. Potražite češalj s finim zubom i četku s mekanim vrhom. Škare za nokte dizajnirane za mačke su isto dobra stvar. Ako rano počnete rezati nokte mačiću, to će taj zadatak znatno olakšati kad odraste.

5. Transporter

Ovo je obavezno. Ni ne pokušavajte prevoziti mačku bez ovoga. Jednostavan kartonski transporter u redu je za dovođenje nove mačke ili mačića kući, ali ćete ga na kraju morati zamijeniti s transporterom od čvršćeg materijala, sa sigurnim kopčama i vratima kroz koja mačka može gledati van.

6. WC za mačke i higijenska stjelja (pijesak)

Odabir najboljeg WC-a za mačke je obavezan i za unutarnje i za vanjske mačke. Za odrasle mačke potražite veći WC s posebnim rubovima ili zatvoreni WC, jer one imaju tendenciju rasipanja pijeska uokolo po podu. WC-a ima raznih veličina i karakteristika, ali možete započeti s osnovnim, postavljenim na prikladnu lokaciju. Mačići će trebati WC koji je dovoljno nizak da bi lako ušli u njega.

Postoje razne vrste higijenskih stjelja, a čini se da su biljne najsigurnije. Stjelje sa sitnim pijeskom nisu dobre za zdravlje ako se udahnu. Ispod WC-a možete staviti i nekakvu prostirku kako bi na nju pao raštrkani pijesak.

7. Jastuk ili ležaj

Ako je to Vaša prva mačka, možda će možda spavati na Vašem krevetu ili kauču. Međutim, i dalje je dobra ideja mački omogućiti njeno posebno, ugodno mjesto za drijemanje. Krevet bi trebao biti udoban, lako periv i dovoljno prostran da se odrasla mačka u njemu udobno rastegne, ali ne toliko velik da će se osjećati izloženo i ranjivo.